Lymfhälsa & klimakteriet   

 

Lymfhälsa & klimakteriet

 

Workshop & föreläsning även online 

Kvinnohälsa ligger mig varmt om hjärtat. Denna kurs har jag gjort för  att sprida kunskap om vad som händer med lymfsystemet under den hormonella obalansen som kan börja redan i 35-årsåldern. Något jag själv hade önskat fanns när jag kom in i förklimakteriet. Jag delar med mig av tips för att ta hand om sitt eget lymfsystem, egenvård, samt rörelser och andningsteknik som sätter fart på lymfflödet, lymfyoga.

Den hormonella förändringen som sker i förklimakteriet och klimakteriet kan påverka lymfsystemet som kan bli trögt eller blockerat. När lymfsystemet inte fungerar optimalt kan man uppleva besvär som:
 
* Svullnad och fluffighet kring mage, rygg och överarmar
* Viktuppgång som inte går att träna eller äta bort
* Trötthet/hjärndimma
* Värk i kroppen/lederna
* Återkommande inflammationer/infektioner
* Långsam/får inget gjort
* Inre oro/stress/ångest
* Magproblem
* Benen känns tunga, som man vadar i vatten
* ’Buffalohump’ (fettknöl i nacken)
* Celluliter som gör ont
 
 
Vad är lymfsystemet? 
 
Lymfsystemet kallas ofta för det bortglömda systemet eftersom det i västvärlden inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. I den österländska medicinen har man däremot länge insett hur stor betydelse ett välfungerande lymfsystem har för vårt mående. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulation. Det tillhör kroppens immunförsvar och fungerar som både reningsverk och avlopp. Är lymfsystemet trögt eller blockerat kan kroppen inte göra sig av med avfall och överskottsvätska vilket orsakar svullnad och volymökning.
 
Vad orsakar stopp i lymfsystemet?
Hormonella svängningar som klimakteriet, menscykel, graviditet, pubertet gör att lymfan blir trög. Men även oro/stress, stillasittande, negativa tankar om sig själv, dålig självkänsla påverkar lymfsystemet. Det positiva är att det går att få i gång lymfflödet i kroppen med lymfmassage eller på egen hand. När man vet hur och vad man ska göra finns den en rad olika metoder för att stötta sitt lymfsystem.
På den här workshopen går vi igenom vad lymfsystemet är och vad som orsakar blockeringar. Du lär dig hur du gör lymfdränage för kropp och ansikte som du därefter kan göra hemma. Dagen avslutas med en stunds lymfyoga.
 
Vad är lymfyoga?
Lymfyoga är en kombination av mjuka rörelser hämtade från pilates och yoga. Rörelserna i kombination med djupandning sätter fart på lymfsystemet och stärker hållningsmuskulaturen.