Workshop Lymfhälsa & klimakteriet

När: 18 april 

Tid: 17.30-20.00

Var: Höganäs Andrum, Yoga by Atma, Götgatan 7a, Höganäs

Pris: 495 kr

Boka genom att swisha 495 kr till: 123 357 90 34 och maila: [email protected]

Mail+betalning = bokad plats

Hoppas vi ses:)

Helena

Workshop Lymfhälsa & Klimakteriet

 

Kvinnohälsa ligger mig varmt om hjärtat. Workshopen "Lymfhälsa & klimakteriet" är för dig som befinner dig mitt i livet och inte riktigt förstår vad som händer i kroppen.
 
Kanske känner du dig svullen och trött med mindre energi. Det känns som kroppen går på sparlåga och att ämnesomsättningen har förändrats. Du äter och rör på dig som du alltid har gjort men vikten/volymen ökar ändå. 
 
Kanske tränar du hårdare och oftare samtidigt som du drar ner på matintaget? Tar till alla knep som funkade tidigare när byxorna stramade men det funkar det inte  utan kroppsvolymen fortsätter peka uppåt. 
 
Kroppen blir som en vattentank när det lymfatiska systemet inte fungerar.
 
Sitter volym/viktökningen i ett stagnerat, trögt lymfsystem hjälper inte hård träning eller strikt kost. För att komma tillrätta med problemet behöver man kika på det underliggande problemet - det lymfatiska flödet. 
  
Den hormonella förändringen som sker i förklimakteriet och klimakteriet kan påverka lymfsystemet som kan bli trögt eller blockerat.
 
När lymfsystemet inte fungerar optimalt kan man uppleva besvär som:
 
* Svullnad och fluffighet kring mage, rygg och överarmar
* Viktuppgång som inte går att träna eller äta bort
* Trötthet/hjärndimma
* Värk i kroppen/lederna
* Återkommande inflammationer/infektioner
* Långsam/får inget gjort
* Inre oro/stress/ångest
* Magproblem
* Benen känns tunga, som man vadar i vatten
* ’Buffalohump’ (fettknöl i nacken)
* Celluliter som gör ont
 
Vad är lymfsystemet?
Lymfsystemet kallas ofta för det bortglömda systemet eftersom det i västvärlden inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. I den österländska medicinen har man däremot länge insett hur stor betydelse ett välfungerande lymfsystem har för vårt mående. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulation. Det tillhör kroppens immunförsvar och fungerar som både reningsverk och avlopp. Är lymfsystemet trögt eller blockerat kan kroppen inte göra sig av med avfall och överskottsvätska vilket orsakar svullnad och volymökning.
 
Vad orsakar stopp i lymfsystemet?
Hormonella svängningar som klimakteriet, menscykel, graviditet, pubertet gör att lymfan blir trög. Men även oro/stress, stillasittande, negativa tankar om sig själv, dålig självkänsla påverkar lymfsystemet.
Det positiva är att det går att få i gång lymfflödet i kroppen med lymfmassage eller på egen hand. När man vet hur och vad man ska göra finns den en rad olika metoder för att stötta sitt lymfsystem.
 
På den här workshopen går vi igenom vad lymfsystemet är och vad som orsakar blockeringar. Du lär dig hur du gör lymfdränage för kropp och ansikte som du därefter kan göra hemma. Vi avslutar med en stunds Lymfyoga/pilates.
 
Vad är Lymfyoga/pilates?
Lymfyoga/pilates är en kombination av mjuka rörelser hämtade från pilates och yoga. Rörelserna i kombination med djupandning sätter fart på lymfsystemet och stärker hållningsmuskulaturen.
 
Workshopen passar alla, du behöver inte ha utövat pilates eller yoga tidigare.
 
Plats: Yoga by Atma, Höganäs   Andrum, Götgatan 7 a, Höganäs
Tid: kl 17.30-20.00
Pris: 495 kr
 
För att boka plats:
Swisha 495 kr till 123 357 90 34
 
Mail + betalning = bokad plats
 

Bokningsvillkor: anmälan är bindande.
 
Lagen om distansköp gäller med 14 dagar ångerrätt.
Workshopen leds av Helena Hagman

 

Jag grundade  Studio Frid i Malmö för snart 15 år sedan. Studio Frid är en yoga & pilatesstudio med unik behandlingsavdelning specialiserad på lymfmassage. Jag har utvecklat en rad kurs- och utbildningskoncept inom yoga och pilates på Studio Frid och är i botten universitetsutbildad pedagog, med grundskollärarexamen med ett pärlband av utbildningar inom friskvård som t ex kostrådgivning, pilates, yoga och stresshantering.

Efter att ha licensierat ut studion i Malmö ägnar jag mig numera åt att utbilda andra terapeuter i lymfmassage och olika metoder för lymfhälsa i Helena Hagman Utbilningar. 

Här hittar du grundkurser i lymfmassage, grundkurs Gua Sha & koppning ansikte samt lymfkoppning kropp. 

Att få möjlighet att föreläsa och sprida kunskap om kvinnohälsa ligger mig varmt om hjärtat. Lymfsystemet kallas ibland det bortglömda systemet och det behövs sprida kunskap för att veta hur man kan hjälpa sig själv om man drabbas av trögt/stagnerat lymfsystem. 

Jag hoppas vi ses:)

Helena

 

Utbildning lymfmassage

 

Klimakteriet & lymfsystemet

 

Hur påverkar östrogenbrist lymfcirkulationen?
 
Östrogenbrist kan påverka lymfcirkulationen på flera sätt under klimakteriet. Östrogen är ett hormon som bidrar till att reglera blodkärlens tonus och elasticitet, inklusive de kärl som är involverade i lymfcirkulationen. När östrogennivåerna minskar under klimakteriet kan följande förändringar i lymfcirkulationen uppstå:
 

Minskat lymfflöde: Östrogen spelar en roll i att upprätthålla en frisk lymfvätskeflöde. När östrogennivåerna sjunker, kan det resultera i minskat lymfflöde. Detta kan leda till en ansamling av lymfvätska i vävnaderna, vilket kan bidra till svullnad och ömhet.

Ökad risk för lymfödem: Lymfödem är en sjukdom som kännetecknas av en onormal ansamling av lymfvätska i kroppen, vanligtvis i extremiteterna. Östrogenbrist kan öka risken för att utveckla lymfödem under klimakteriet på grund av dess negativa effekter på lymfcirkulationen.

 Nedsatt immunfunktion: Lymfsystemet är en viktig del av kroppens immunförsvar och är ansvarigt för att bekämpa infektioner och ta bort skadliga ämnen. Östrogenbrist kan påverka immunsystemets funktion, vilket kan minska kroppens förmåga att hantera infektioner och toxiner.

Det är viktigt att notera att lymfcirkulationen påverkas av flera faktorer, och östrogenbrist är bara en av dem. För att utesluta eventuella underliggande sjukdomar är det bäst att konsultera en specialist eller läkare som kan ge individuell rådgivning och behandlingsalternativ baserat på den specifika situationen.

Andra faktorer som påverkar lymfsystemet 

Fysisk aktivitet

Stressnivåer

Kost

Fysisk aktivitet  främjar lymfflödet

 

Det finns flera typer av fysisk aktivitet som främjar en god och hälsosam lymfcirkulation. Musklernas rörelser i kombination med andetaget sätter fart på cirkulationen. Här är några exempel på fysisk aktivitet som är särskilt gynnsamma för lymfsystemet

Pilates och yoga:  särskilt fördelaktiga träningsformer för att förbättra lymfcirkulationen och underlätta lymfdränering. Långsamma rörelser i takt med djupa andetag  stimulerar och tränar diafragman och bäckenbotten vilket bidrager till att främja lymfflödet djupt in i kroppen och avlägsna slaggprodukter.

Promenader: dagliga promenader är en enkel träningsform som fungerar för de flesta. Lägger man till stavar på promenaden ökas hjärtfrekvensen och armarnas rörelser bidrar till ett främjat lymfflöde.

Lätt styrketräning: Att träna med lättare vikter eller använda kroppsvikten i övningar som styrketräning kan hjälpa till att stimulera lymfcirkulationen genom att aktivera musklerna. Det kan inkludera övningar som armhävningar, squats, lunges och bicepscurls. Kom ihåg att starta med lättare vikter och gradvis öka intensiteten för att undvika överbelastning.

Simning eller vattengymnastik: Vattenträning kan vara skonsam för lederna samtidigt som det ger en mild motståndsträningseffekt. Vattenets hydrostatiska tryck kan också hjälpa till att öka cirkulationen och underlätta lymfdränering.

Hoppning på studsmatta: Enkel hoppning på en studsmatta eller promenader kan vara effektiva för att aktivera lymfcirkulationen. Dessa aktiviteter kan stimulera muskelkontraktioner och hjälpa till att driva lymfvätska genom kroppen.

Det är viktigt att komma ihåg att varje persons situation och hälsotillstånd är unikt. Innan du påbörjar en ny träningsrutin är det alltid bäst att konsultera din läkare eller en tränings- eller fysioterapeutexpert för att få individuell rådgivning och anpassa träningen efter dina behov och förmågor.