
Workshop Lymfhälsa & Klimakteriet
* Viktuppgång som inte går att träna eller äta bort
* Trötthet/hjärndimma
* Värk i kroppen/lederna
* Återkommande inflammationer/infektioner
* Långsam/får inget gjort
* Inre oro/stress/ångest
* Magproblem
* Benen känns tunga, som man vadar i vatten
* ’Buffalohump’ (fettknöl i nacken)
* Celluliter som gör ont
Bokningsvillkor: anmälan är bindande.
Workshopen leds av Helena Hagman
Jag grundade Studio Frid i Malmö för snart 15 år sedan. Studio Frid är en yoga & pilatesstudio med unik behandlingsavdelning specialiserad på lymfmassage. Jag har utvecklat en rad kurs- och utbildningskoncept inom yoga och pilates på Studio Frid och är i botten universitetsutbildad pedagog, med grundskollärarexamen med ett pärlband av utbildningar inom friskvård som t ex kostrådgivning, pilates, yoga och stresshantering.
Efter att ha licensierat ut studion i Malmö ägnar jag mig numera åt att utbilda andra terapeuter i lymfmassage och olika metoder för lymfhälsa i Studio Frid Hälsoutbildningar.
Där hittar du grundkurser i lymfmassage, grundkurs Gua Sha & koppning ansikte samt lymfkoppning kropp.
Att få möjlighet att föreläsa och sprida kunskap om kvinnohälsa ligger mig varmt om hjärtat. Lymfsystemet kallas ibland det bortglömda systemet och det behövs sprida kunskap för att veta hur man kan hjälpa sig själv om man drabbas av trögt/stagnerat lymfsystem.
Jag hoppas vi ses:)
Helena

Klimakteriet & lymfsystemet
Minskat lymfflöde: Östrogen spelar en roll i att upprätthålla en frisk lymfvätskeflöde. När östrogennivåerna sjunker, kan det resultera i minskat lymfflöde. Detta kan leda till en ansamling av lymfvätska i vävnaderna, vilket kan bidra till svullnad och ömhet.
Ökad risk för lymfödem: Lymfödem är en sjukdom som kännetecknas av en onormal ansamling av lymfvätska i kroppen, vanligtvis i extremiteterna. Östrogenbrist kan öka risken för att utveckla lymfödem under klimakteriet på grund av dess negativa effekter på lymfcirkulationen.
Nedsatt immunfunktion: Lymfsystemet är en viktig del av kroppens immunförsvar och är ansvarigt för att bekämpa infektioner och ta bort skadliga ämnen. Östrogenbrist kan påverka immunsystemets funktion, vilket kan minska kroppens förmåga att hantera infektioner och toxiner.
Det är viktigt att notera att lymfcirkulationen påverkas av flera faktorer, och östrogenbrist är bara en av dem. För att utesluta eventuella underliggande sjukdomar är det bäst att konsultera en specialist eller läkare som kan ge individuell rådgivning och behandlingsalternativ baserat på den specifika situationen.
Andra faktorer som påverkar lymfsystemet
Fysisk aktivitet
Stressnivåer
Kost
Fysisk aktivitet främjar lymfflödet
Det finns flera typer av fysisk aktivitet som främjar en god och hälsosam lymfcirkulation. Musklernas rörelser i kombination med andetaget sätter fart på cirkulationen. Här är några exempel på fysisk aktivitet som är särskilt gynnsamma för lymfsystemet
Pilates och yoga: särskilt fördelaktiga träningsformer för att förbättra lymfcirkulationen och underlätta lymfdränering. Långsamma rörelser i takt med djupa andetag stimulerar och tränar diafragman och bäckenbotten vilket bidrager till att främja lymfflödet djupt in i kroppen och avlägsna slaggprodukter.
Promenader: dagliga promenader är en enkel träningsform som fungerar för de flesta. Lägger man till stavar på promenaden ökas hjärtfrekvensen och armarnas rörelser bidrar till ett främjat lymfflöde.
Lätt styrketräning: Att träna med lättare vikter eller använda kroppsvikten i övningar som styrketräning kan hjälpa till att stimulera lymfcirkulationen genom att aktivera musklerna. Det kan inkludera övningar som armhävningar, squats, lunges och bicepscurls. Kom ihåg att starta med lättare vikter och gradvis öka intensiteten för att undvika överbelastning.
Simning eller vattengymnastik: Vattenträning kan vara skonsam för lederna samtidigt som det ger en mild motståndsträningseffekt. Vattenets hydrostatiska tryck kan också hjälpa till att öka cirkulationen och underlätta lymfdränering.
Hoppning på studsmatta: Enkel hoppning på en studsmatta eller promenader kan vara effektiva för att aktivera lymfcirkulationen. Dessa aktiviteter kan stimulera muskelkontraktioner och hjälpa till att driva lymfvätska genom kroppen.
Det är viktigt att komma ihåg att varje persons situation och hälsotillstånd är unikt. Innan du påbörjar en ny träningsrutin är det alltid bäst att konsultera din läkare eller en tränings- eller fysioterapeutexpert för att få individuell rådgivning och anpassa träningen efter dina behov och förmågor.
